Săptămâna financiară în ASEM

În cadrul Global Money Week 2021 – o acțiune globală de creștere a nivelului de educare financiară în rândul tinerilor, Academia de Studii Economice a Moldovei organizează o serie de evenimente, ce pun accent pe modalitatea prin care educarea financiară poate influența creșterea gradului de incluziune financiară a societății.

În cadrul primul eveniment, „(Re)Lansarea Clubului de Discuții Economice (CDE) al ASEM”, din data de 22 martie 2021, primul subiect  discutat a fost COVID-19. UN AN DE PANDEMIE: QUO VADIS? În cadrul discuției, a fost abordată perspectiva multidimensională a modului în care pandemia a afectat mediul de afaceri, cu accent pe accelerarea procesului de digitizare a interacțiunii între business și autoritățile guvernamentale urmare a evoluției pandemiei pe parcursul anului 2020. De asemenea, s-a discutat cu vorbitorii primei ediții perspectivele pe care aceștia le văd în evoluția influenței pandemiei asupra mediului de afaceri și ce se poate face pentru a influența pozitiv procesele.

GRIGORE BELOSTECINIC, rectorul ASEM,  a adresat un mesaj de salut și de mulțumire speakerilor și partenerilor, dorind un bun început discuțiilor economice în din cadrul Clubului, oferind siguranța faptului că ASEM își asumă implicarea în a crea condiții favorabile pentru ca acest club să activeze în cele mai bune condiții.

NATALIA BEJAN,  fondatoarea CDE, a îndemnat actualii studenți, spre a se implica, pentru că informația pe care o primesc acum este una extrem de utilă pentru viitor, iar cea mai mare valoare a Clubului Dezbaterilor Economice este anume networking-ul.

ALEXANDRU GOZUN, Coordonatorul Oficiului PwC Moldova, membru al Consiliului de Directori AmCham Moldova, a fost cel care a deschis panelul de discuții, menționând că pentru a depăși pe cât este posibil efectele pandemice și a spori reziliența sectorului privat, ar fi necesare intervenții la toate nivelurile, salvarea vieților omenești constituind prioritatea de bază, urmată de dimensiunea menținerii economiei, iar pe partea de companii ar fi adaptarea la noile oportunități, cu ajutorul programelor de suport a statului și a partenerilor de dezvoltare.

DOREL NOROC, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor a vorbit despre direcțiile prioritare, asupra cărora se pune accent în continuare: forța de muncă care a avut de suferit în 2020 și trebuie reîncadrată și despre aspectul ce ține de accesul la finanțe.

GHEORGHE URSOI, director adjunct, Centrul de Guvernare Electronică, a explicat cum a reacționat statul din perspectiva digitală în perioada pandemiei și care ar fi acțiunile ce ar contribui la eficientizarea procesului de prestare a serviciilor publice, dar și la eficientizarea cheltuielilor pentru administrația publică în general.

Partea finală a evenimentului a fost dedicată întrebărilor și răspunsurilor, fiind prezenți peste 40 de participanți.

Următoarea manifestație din cadrul Săptămânei Globale a Banilor, urmează a fi lansarea PUBLIC FINANCE CLUB, pe 23 martie, ora 15:00, formular de înregistrare: https://forms.gle/zndL4WMqFZcXWmSy7 .

Evenimentele fac parte din seria de acțiuni realizate în cadrul Global Money Week 2021 – o acțiune globală de creștere a nivelului de educare financiară în rândul tinerilor.