Codul de Etică universitară exprimă idealurile, principiile şi normele morale ale integrităţii academice pe care consimt să le respecte şi să le urmeze membrii comunităţii academice a Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) în activitatea lor profesională.
Codul reprezintă un contract moral între studenţi, cadre didactice, personalul administrativ şi comunitatea academică în întregime, contribuind la coeziunea membrilor ei şi la formarea unui climat academic, bazat pe cooperare şi competiţie corectă şi, prin aceasta, la creşterea prestigiului ASEM.
În Codul de Etică universitară al ASEM, sunt stabilite standardele de etică profesională pe care comunitatea academică îşi propune să le urmeze şi sancţiunile care se pot aplica în cazul încălcării acestora. Codul de Etică universitară este un document obligatoriu, care derivă din Statutul şi Carta ASEM şi nu poate substitui regulamentele interne şi nici nu poate contraveni acestora.
Prezentul Cod de Etică al ASEM este întocmit în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ale legislaţiei în domeniul educaţiei şi al muncii, cu respectarea drepturilor omului şi a responsabilităţilor individuale ale membrilor comunităţii academice.
Codul de Etică corelează relaţiile pur contractuale ale membrilor comunităţii ASEM cu încrederea, ataşamentul şi responsabilitatea lor şi este chemat să-i protejeze pe aceştia de comportamente nedrepte, necinstite sau oportuniste.
În contractul individual de muncă, respectiv în contractul individual de studii, se va include o clauză prin care angajatul sau studentul menţionează că a luat cunoştinţă de prevederile Codului de Etică universitară şi se angajează, sub semnătură proprie, să respecte prevederile acestuia.
Art. 1. Academia de Studii Economice din Moldova este o instituţie publică de învăţământ fondată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 537 din 25 septembrie 1991. ASEM este un centru de instruire, ştiinţific şi cultural, al cărei scop principal este pregătirea, perfecţionarea şi reciclarea, la nivel superior, a specialiştilor şi cadrelor ştiinţifice în domeniul economic, promovarea cercetărilor ştiinţifice şi implementarea rezultatelor lor în practică.
Art. 2. ASEM respectă demnitatea fiecăruia dintre membrii săi şi promovează integritatea academică. Membrii ASEM se angajează să contribuie la dezvoltarea democratică şi la prosperitatea societăţii. Profesorii şi studenţii tind să obţină noi cunoştinţe şi să împărtăşească ideile, cercetările ştiinţifice, de ale căror rezultate beneficiază comunitatea în ansamblu.
Art. 3. Valorile şi principiile promovate în ASEM şi a căror realizare efectivă se încearcă să se asigure sunt: libertatea academică, autonomia profesională, dreptatea şi echitatea, meritul, pro- fesionalismul, onestitatea şi corectitudinea intelectuală, transparenţa, responsabilitatea, respectul şi toleranţa, fidelitatea, bunăvoinţa şi grija.
Art. 4. Libertatea academică
Art. 5. Autonomia profesională
(1) ASEM promovează şi garantează membrilor săi un mediu favorabil exercitării autonomiei profesionale. Cadrele didactice au dreptul să elaboreze conţinutul curriculumului la disciplina predată conform programelor de studii universitare, să aleagă programele de cercetare, traseele de carieră universitară, oportunităţile, nivelul de recunoaştere la care tind.
Art. 6. Dreptatea şi echitatea
ASEM asigură membrilor săi dreptul la o tratare corectă şi echitabilă fără nici o formă de discriminare, exploatare, abuz de putere. ASEM pledează pentru nediscriminare şi egalitate de şanse privind accesul la studii; angajare şi promovare; eliminarea conflictelor de interese; prevenirea şi combaterea oricărei forme de corupţie, favoritism şi nepotism.
Art. 7. Meritul
Art. 8. Profesionalismul şi competitivitatea
Art. 9. Onestitatea şi corectitudinea intelectuală
Art. 10. Transparenţa
ASEM respectă principiul transparenţei tuturor informaţiilor şi deciziilor care interesează membrii comunităţii academice, potenţialii candidaţi, absolvenţii, instituţiile cu care colaborează şi publicul larg, asigurând o informare consistentă, corectă şi imparţială. Prin aceasta, se creează premisele egalităţii de şanse în competiţie şi accesul echitabil la resursele academice.
Art. 11. Responsabilitatea
ASEM încurajează implicarea responsabilă a membrilor comunităţii academice în realizarea îndatoririlor ce le revin sau pe care şi le asumă în interesul societăţii şi al comunităţii academice. Fiecare persoană răspunde pentru faptele sale.
Art. 12. Respectul şi toleranţa
Art. 13. Fidelitatea
Art. 14. Bunăvoinţa şi grija
Art. 15. Realizarea libertăţii academice
Art. 16. Exercitarea autonomiei personale
Art. 17. Aprecierea meritului
Art. 18. Nediscriminarea şi egalitatea şanselor
Art. 19. Prevenirea şi eliminarea conflictelor de interese
Art. 19. Prevenirea şi combaterea corupţiei
Art. 20. Onestitatea academică şi corectitudinea intelectuală
Art. 21. Asigurarea transparenţei
Art. 22. Respectarea principiului profesionalismului şi responsabilităţii
Art. 23. Asigurarea respectului şi toleranţei
Art. 24. Bunăvoinţa şi grija
Art. 25. Coordonarea şi monitorizarea aplicării principiilor prevăzute de prezentul Cod de Etică universitară este asigurată de către Comisia de Etică, ce reprezintă un organ independent constituit prin decizia Senatului.
Comisia de Etică universitară activează în baza Regulamentului propriu şi este alcătuită din 11 persoane cu prestigiu profesional şi autoritate morală: 6 cadre didactice, de diferite niveluri, câte un reprezentant din fiecare facultate a ASEM, 3 reprezentanţi ai studenţilor, 2 reprezentanţi ai personalului administrativ dintre care 1, de regulă, consilierul juridic al ASEM.
Nu pot fi membri ai Comisiei de Etică universitară persoanele care ocupă funcţii de conducere la nivelul instituţiei şi la nivelul facultăţii.
Art. 26. Comisia de Etică dispune de următoarele atribuţii:
Art. 27. Şedinţele Comisiei de Etică vor avea loc trimestrial sau după caz, ori de câte ori este necesar.
Sesizările adresate Comisiei de Etică se fac în scris, fiind depuse în cutiile pentru propuneri şi sesizări, transmise on-line pe site-ul ASEM sau prezentate la oficiu. Comisia poate decide să nu ia în considerare sesizările anonime.
Comisia se reuneşte în şedinţe extraordinare în cel mult 15 zile de la depunerea sesizării.
Art. 28. În urma cercetărilor efectuate, Comisia elaborează un raport. Atunci când cele sesizate se confirmă întru totul sau în parte, raportul se înaintează Rectoratului cu propuneri privind măsurile ce se impun a fi luate. Comisia de Etica universitară adoptă hotărârile cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi, daca numărul acestora reprezintă cel puţin 2/3 din totalul membrilor cu drept de vot.
Atunci când cele semnalate nu se confirmă, raportul se păstrează la Comisie. O copie a acestui raport se poate înmâna celui învinuit la cererea acestuia.
În toate situaţiile, persoana care a formulat sesizarea va fi înştiinţată de rezultatul cercetărilor prin înmânarea unei copii a raportului.
Art. 29. Prezentul Cod se completează cu alte prevederi referitoare la comportamentul şi conduita morală şi profesională a personalului didactic şi administrativ, reieşite din legislaţia în vigoare, ordinele Ministerului Educaţiei şi Tineretului şi deciziile Senatului ASEM.
Art. 30. Prezentul Cod de Etică universitară intră în vigoare odată cu aprobarea lui de către Senatul ASEM.